Dantų tiesinimo būdai: kaip turėti gražią ir taisyklingą šypseną?

Ortodontinis gydymas – tai netaisyklingos dantų padėties ir sąkandžio korekcija. Gydymu siekiama sukurti ne tik estetišką, bet ir funkciškai taisyklingą sąkandį. Yra labai daug ortodontinių problemų rūšių, tačiau paprasčiausias lengvai pastebi patys pacientai ar jų tėveliai, kitas nustato tik specialistai.

 

Kada turėčiau kreiptis pas specialistą?

 

Konsultuotis pas gydytoją ortodontą reikia ne tik tada, kai patys esame nepatenkinti savo ar savo vaikų dantų išvaizda, bet profilaktiškai tai patartina visiems vaikams 6 - 14 metų amžiuje. Tuo metu itin aktyviai auga vaikų veidas. Laiku pastebėjus abiejų žandikaulių ir dantų padėties sutrikimus ir pritaikius atitinkamą ortodontinį gydymą, galima koreaguoti beveik visas sąkandžio problemas. Dėmesį reikia atkreipti kai:

  • netaisyklinga pieninių dantų padėtis;
  • vėlesnis nei įprastai nuolatinių dantų dygimas, netaisyklingoje padėtyje augantys nuolatiniai dantys;
  • nors vienas iš tėvų turi ortodontinių problemų;
  • per anksti dėl karieso komplikacijų buvo pašalinti pieniniai dantys;
  • dantys išretėję, kreivi, susigrūdę, nesimetriški, nudilę;
  • pastebimos logopedinės problemos - kalbos sutrikimas (pvz. šleplavimas);
  • dažnai sergama alergine sloga, kvėpuojama pro burną (sulėtėja viršutinio žandikaulio augimas tad, kad ateityje visi dantys tilptų žandikaulyje, jo augimą reikia skatinti);
  • blogi įpročiai (piršto čiulpimas, nagų, pieštuko ar kt. daiktų kramtymas, lūpos kramtymas, žando kandžiojimas);
  • liežuvio disfunkcija;
  • apatiniai dantys dengia viršutinius (kryžminis sąkandis), yra susigrūdę arba yra žymūs tarpai tarp jų;
  • vaiko smakriukas yra arba per daug išsikišęs į priekį arba atsitraukęs atgal;
  • viršutiniai dantys atsikišę;
  • nesimato apatinių dantų, viršutiniai dantys dengia apatinius (gilus sąkandis);
  • priekiniai viršutiniai dantys nesiekia priekinių apatinių dantų (atviras sąkandis);
  • centrinė linija tarp viršutinių ir apatinių kandžių nesutampa;
  • kyla sunkumų kramtant, kandant maistą.
  • matoma veido asimetriją.

Kiek trunka ortodontinis gydymas?

Ortodontinis dantų tiesinimas gali būti atliekamas tiek vaikams, tiek suaugusiems. Kai dantys tiesūs, juos patogiau pasiekti ir geriau išvalyti. Taisyklingas sukandimas leidžia patogiau kramtyti, pašalina kalbos defektus, atsiradusius dėl netaisyklingai išaugusių dantų. Netiesūs dantys greičiau nusidėvi (nudyla kreivai), o tai sukelia dar didesnes dantų problemas ateityje. Kai dantys tiesūs, jaučiatės patogiai, neblokuojami žandikaulių judesiai. Vidutiniškai ortodontinis gydymas trunka apie 1–2,5 metų. Gydymo trukmė priklauso nuo klinikinio atvejo sudėtingumo, pasirinktos ortodontinio aparato sistemos, esamos patologijos, paciento amžiaus, kuomet buvo pradėtas gydymas, gydymo apimties ir paciento pareigingumo. Gydymas užtrunka ilgiau, jei pacientas reguliariai neatvyksta į apžiūrą ir nesilaiko gydytojo nurodymų.

 

Kokie yra ortodontinio gydymo būdai?

 

Prevencinis gydymas taikomas ankstyvame amžiuje naudojant vietą nuolatiniams dantims išlaikančios kilpeles, mioterapiją, paprastų pratimų atlikimą, ortodontinio treinerio naudojimą.

 

Ortodontinis gydymas nuimamais aparatais (ortodontinės plokštelės, funkciniais aparatais) – tai nuimami, individualiai gaminami ortodontiniai aparatai, kurie fiksuojami burnoje specialiais kabliukais. Plokšteles lengva išsiimti, išvalyti, jos gali būti įvairių spalvų, o tai vaikams patinka. Apatinio žandikaulio augimui koreguoti naudojami funkciniai aparatai.

 

Dantų tiesinimas breketais

 

Breketų sistemos – tai nenuimami ortodontiniai aparatai, kurie tvirtinami ant dantų skuostinių arba liežuvinių paviršių, sujungiant visus dantis su viela. Breketai parenkami individualiai, atsižvelgiant į paciento pageidavimus ir gydymo galimybes. Breketų rūšys: Metaliniai.

Beligatūriniai, kurie tinka ne visiems klinikiniams atvejams, gali būti „Damon“ beligatūriniai breketai metaliniai arba skaidrūs.

Keramikiniai, kurių spalva mažai skiriasi nuo danties ir todėl jie mažiau pastebimi, tačiau mažiau atsparūs lūžimui ar skilimui, kaina santykinai didesnė ir gydymas keliais mėnesiais ilgesnis, lyginant su metaliniais breketais.

Safyriniai, tai skaidrūs dantų breketai, kurie atspindi natūralią dantų spalvą, todėl yra praktiškai nepastebimi, tačiau gydymas šiais breketais užtrunka šiek tiek ilgiau nei metaliniais breketais.

Liežuviniai breketai.

 

 

Dantų tiesinimas kapomis

 

Kapos yra visiškai nepastebimos, itin plonos, lengvos ir skaidrios. Jų specifikacija lemia, kad yra išvengiama pagrindinio ortodontinio gydymo diskomforto – nepatrauklios išvaizdos. Tinka tik esant nuolatiniam sąkandžiui. Kapos yra pritaikomos individualiai pacientui. Jos yra gaminamos pagal individualią burnos morfologiją, dantys palaipsniui juda ir galiausiai pasiekiama norima šypsena.

 

Kiti gydymo būdai

 

Ortognatinė chirurgija – taikoma sunkiausiais atvejais, kai stebima skeletinė žandikaulių patologija, ryškūs viršutinio ir apatinio žandikaulių tarpusavio neatitikimai, veido asimetrija ir kai konservatyvūs gydymo metodai nėra efektyvūs.

 

Kartais ortodontinis gydymas nerekomenduojamas arba derinamas su kitomis procedūromis kaip estetiniu plombavimu, protezavimu, chirurginėmis intervencijomis. Po ortodontinio gydymo būtina retencija, kad dantys nesugrįžtų į buvusias vietas bei nereikėtų dantų tiesinti dar kartą. Retencijos trukmė priklauso nuo ortodontinės anomalijos sudėtingumo, o kartais gali trukti visą gyvenimą.

 

 

 

Informaciją parengė MEDo savanorė, odontologė Greta Žumbakytė


Palikti komentarą

Dėmesio! Prieš paskelbiant komentarą, jis turi būti patvirtintas.